Nasza firma oferuje następujące usługi:
- Dezynfekcje pomieszczeń po zmarłym
- Dezynfekcje pomieszczeń po chorym
- Dezynfekcje po zalaniu
- Dezynfekcja w pomieszczeniach sanitarnych w salach chorych, w gabinetach lekarskich
- Dezynfekcja mieszkań alergików
- Dezynfekcja pojazdów wykorzystywanych do przewozu środków spożywczych
- Dezynfekcje po padniętych gryzoniach
- Dezynfekcje i czyszczenie strychów (odchody gołębi)
- Dezynfekcje wody (zbiorniki wodne, studnie)
- Dezynfekcji produktów spożywczych ( warzyw i owoców )
Rozróżniamy dezynfekcję zapobiegawczą oraz ogniskową:
ZAPOBIEGAWCZA – dotyczy elementów, które w bezpośredni sposób narażone są na zakażenie np.stołówka, kuchnia, łaźnia, naczynia etc
OGNISKOWA – podzielona jest na bieżącą oraz końcową np. dezynfekcję bieżącą wykonuje się w ogniskach zakażenia, łóżko chorego lub w otoczeniu nosiciela, natomiast dezynfekcję końcową przeprowadza się w miejscu, w którym przebywał chory.
W dezynfekcji wykorzystuje się czynniki chemiczne oraz fizyczne.
1. Czynniki chemiczne:
• czwartorzędowe sole amoniowe
• alkohole, np. alkohol etylowy
• aldehydy, np. formaldehyd, aldehyd glutarowy
• związki metali ciężkich, np. srebra, miedzi, rtęci
• utleniacze – nadtlenki oraz nadmanganian potasu
• związki halogenowe, np. jodyna, chloramina, jodofory
• związki fenolowe, np. krezol, rezorcynol
• mleczan etakrydyny (Rivanol), fiolet krystaliczny (barwnik),
• tenzydy, np. mydła
• kwasy i zasady
• biguanidy, np. chlorheksydyna
Podczas stosowanie czynników chemicznych - środki dobierane są indywidualnie do danego problemu. Bezpośredni wpływ na efekt dezynfekcji ma w szczególności:
• rodzaj powierzchni
• stężenie czynnika,
• jego formulacja,
• czas działania,
• temperatura i inne.
2. Czynniki fizyczne:
• Promieniowanie - do dezynfekcji wykorzystuje się promieni UV o długości fali 256 nm, które eliminują drobnoustroje w powietrzu oraz na niezasłoniętych powierzchniach.
• Para wodna – wykorzystywana jest do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100-105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,5 - 0,45 atm). W warunkach normalnym ciśnieniem pary wodnej używa się od odkażania np. wyposażenia sanitarnego.
Wyniki zabiegu dezynfekcji zależne są od trzech czynników:
- drobnoustroju – gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna,
- środka dezynfekcyjnego – właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas działania,
- środowiska – temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp.