Dezynfekcja - inaczej odkażanie - to proces podczas którego następuje usuwanie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz ich form przetrwalnikowych w odkażanym materiale. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów natomiast nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe.
W przeciwieństwie do antyseptyki dezynfekcja dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.
Dezynsekcja polega na tępieniu szkodliwych owadów, ich jaj i larw, w szczególności pasożytniczych stawonogów takich jak karaluchy, prusaki, pluskwy, muchy, mrówki, osy, szerszenie, rybiki cukrowe, wszy pchły, komary, muchy, meszki, mole, szkodniki magazynowe, szkodniki drewna, itp. ze względów sanitarnych i gospodarczych.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia – dezynsekcja w przemyśle spożywczym jest obowiązkowa.
Deratyzacja, odszczurzanie – zabieg zwalczania oraz odstraszania, za pomocą środków chemicznych, fizycznych lub biologicznych, wszelkiego rodzaju szkodliwych gryzoni takich jak szczury, myszy, krety, nornice etc.
Szczury i myszy to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia, a w szczególności dla dzieci, osób starszych, oraz ludzi o osłabionym układzie odpornościowym. Gryzonie nie licząc tego, iż niszczą dobra materialne, przenoszą również choroby odzwieżęce, pasożyty, bakterie. Styczność z gryzoniami wywołuje także problemy zdrowotne związane z astmą oraz różnorodnymi reakcjami alergicznymi.
Więcej...
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- Następny artykuł
- koniec